André Kuipers zag dat het goed was…

‘Dat is een hartelijk besluit voor mens en dier’. Een klein en eenvoudig berichtje op Twitter van Pieter van Vollenhoven van vrijdag 4 oktober. Het ging over een artikel in dagblad Trouw over het besluit van VieCuri om op verzoek van patiënten zo af en toe huisdieren toe te laten in het ziekenhuis.

Patiënten die hun huisdier erg missen mogen het dier in een speciaal daarvoor bestemde ruimte ontmoeten. Het eerste huisdierenbezoek rond dierendag was ronduit ontroerend. Tranen vloeiden bij de patiënt die de primeur had bij het zien van het kleine hondje Daisy. Dat het beestje al een week, sinds de afwezigheid van het baasje, heel slecht gegeten had maakte het bezoek nog veel ontroerender.

Onze collega Marisca Lukasik bedacht het project van de huisdieren. Al jaren geleden. En ze vroeg VieAmi om mee te helpen. Marisca moest een lange adem hebben vanwege regels en protocollen op het gebied van met name hygiëne in het ziekenhuis. Alles is doordacht van tevoren. Marisca werd geïnspireerd door een soortgelijk initiatief in Canada. Hoewel het geen hogere wiskunde is om te bedenken dat mensen die lang in het ziekenhuis liggen hun huisdier wel eens zouden kunnen missen en andersom bleek het niet te bestaan in ons land. Op Dierendag, 4 oktober jongstleden, liepen de media massaal uit om dit hartelijke besluit voor mens en dier op fototoestel, videocamera, geluidsapparatuur en kladblok of laptop vast te leggen.

De mediaoogst voor het huisdierenproject van Mariska was ongelofelijk. Van de Dagbladen Trouw, Metro, Algemeen Dagblad en Limburger tot Radio 2, NOS, RTL Nieuws, Hart van Nederland en alle media uit de regio en provincie. Ook Libelle en de glossy Linda wilden het fijne weten van dit idee. Is het een succes? Dat moeten we uiteraard afwachten want dat hangt af van andere dingen dan media-aandacht. Daar was het Marisca ook niet om te doen. Ze heeft in ieder geval al één patiënt van VieCuri ongelofelijk blij gemaakt en daar ging het om.

De meest onopvallende reactie kwam van iemand die gewend is om de zaken van een zekere afstand te bekijken. Astronaut André Kuipers plaatste een hartje bij het bericht van Pieter van Vollenhoven. Met dank aan onze geweldige collega Marisca.