Blog

Naar het plafond staren kan best leuk zijn!

Begin dit jaar hebben de operatiekamers een ander uiterlijk gekregen. Door een initiatief van anesthesie-assistent Kim Houben zijn de plafonds onder handen genomen en zijn de witte systeemplafonds vervangen door aantrekkelijke afbeeldingen. Met steun van VieAmi kwam het project, dat door L1 Radio en Televisie werd opgemerkt, tot stand.  Een kort interview met de initiatiefneemster.

Hoe kwamen jullie op het idee van de plafondplaten? 
‘Het idee is ontstaan omdat ik op ons Intranet had gelezen dat je bij VieAmi ideeën kunt indienen voor projecten gericht op patiënten. Toen ben ik gaan nadenken over wat een verbetering zou kunnen zijn voor patiënten op deze afdeling. Ze liggen hier voorafgaand de operatie te wachten. Het is lastig te bepalen hoe lang een behandeling duurt dus het kan gebeuren dat mensen hier wat langer liggen. En zo is het idee voor deze speciale plafondplaten ontstaan.’

Hoe zijn jullie te werk gegaan?
‘We zijn met het bouwbureau gaan kijken wat de opties zijn voor een visueel aantrekkelijk aankleding van de plafonds. Daar bleken verschillende mogelijkheden voor te zijn. We hebben gekozen voor afbeeldingen in de vorm van plafondplaten die de wat saaiere witte systeemplafonds kunnen vervangen. Met een werkgroep, waarin verschillende gebruikers vanuit de OK aan hebben deelgenomen, zijn er vervolgens mooie afbeeldingen uitgezocht. Daardoor voelt iedereen zich betrokken bij dit project.’

En wat is er nu te zien mocht je in de operatiekamers terecht komen?
‘We hebben in totaal zestien platen in de plafonds vervangen door mooie foto’s. Niet alleen in de wachtruimte maar ook op de recovery, want de mensen liggen hier vaak een tijdje.’

En hoe zijn de reacties?
‘Alleen maar positief. We krijgen echt goede reacties. Niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen die geopereerd worden. Het is toch een spannende tijd voor zo’n operatie dus dan is een beetje afleiding erg welkom. Ik zou het andere afdelingen ook aanraden om een idee in te dienen bij VieAmi. Als ik zie hoe gemakkelijk het gerealiseerd is en hoe leuk de reacties zijn, dan gun je dit meer afdelingen en patiënten!’

Ook Dagblad de Limburger en L1 besteedden aandacht aan het project. De link hoort bij het tv-item van L1.
https://www.1limburg.nl/prettiger-uitzicht-voor-patienten-op-venlose-operatiekamer