Bewegen in de goede richting

Dankzij de ambassadeurs van VieAmi en de deelnemers van het jaarlijkse golftoernooi hebben we maar liefst €25.000 kunnen doneren aan het project ‘Bewegen in de goede richting’ van de afdeling klinische fysiotherapie.

Alex Sanders, unithoofd patiëntenzorg van de afdeling Sportgeneeskunde, is met collega’s druk bezig met het opzetten van het project dat is opgezet omdat patiënten die langdurig in het ziekenhuis liggen vaak veel te weining bewegen, met alle nadelige gevolgen van dien.

Sanders: “De eerste pilot van de beweegcirkels op de afdeling is gestart. Deze beweegcirkels laten zien waar en hoe patiënten mogen wandelen: met of zonder begeleiding, door de kamer, over de afdeling of door het hele ziekenhuis. Met deze cirkels willen we duidelijk maken hoe een patiënt veilig kan lopen en wat hiervoor nodig is. Op deze manier willen we de patiënt stimuleren om vaker uit bed te komen, maar ook bijvoorbeeld mantelzorgers en vrijwilligers aanzetten om een wandeling te maken met de patiënt. We zien al vrijwilligers met patiënten op de gang lopen dus dat is positief.

We zijn de wandelroutes met wandelkaarten voor de verpleegafdelingen aan het afronden en de bordjes voor bewegwijzering zijn binnen. We zitten nu ook in het offertetraject voor de inrichting van de beweegnissen. Iedere toren van ons ziekenhuis heeft bepaalde nissen, die ideaal zijn voor het plaatsen van bijvoorbeeld een hometrainer, een zitfiets en een Silverfit; een soort Wii voor medische doeleinden, Met deze aparte beweegruimtes gaan we patiënten stimuleren om zelfstandig en eventueel onder begeleiding van vrijwilligers te bewegen, los van het vaste programma van de fysiotherapeut. We verwachten de eerste beweegruimte volgend jaar in gebruik te kunnen nemen.”